Poškodená žalúzia – výmena dielov

 

Poškodená žalúzia nemusí hneď znamenať závažný problém, ktorý nedokážete vyriešiť sami bez odbornej pomoci. V tomto článku vám poskytneme pár tipov, ako si niektoré časti žalúzie môžete vymeniť sami. 

Všimol som si, že mám roztrhnutý silón na žalúzii. Mám ju celú vymeniť?

Nie vždy je nutné všetko vyhadzovať, míňať peniaze a tvoriť odpad. Ak sa vám roztrhol silón, ale žalúzia funguje, naklápa sa, odporúčame jej dať ešte druhú šancu. Výmena silónu je nenáročná záležitosť.

Aký to je silón a kde ho kúpim?

Je to silón originál na žalúzie, viete si ho kúpiť v okenárskej firme, na e-shope, ba aj v rybárskom obchode za pár eur.

Dokážem si takýto silón vymeniť aj ja sám?

Nie je to žiadna veda, postup je naozaj veľmi jednoduchý a zaberie pár desiatok minút.

Čo budem potrebovať?

Spomínaný silón a šrobovák alebo skrutkovačku, prípadne nožnice.

Poškodená žalúzia

Ako začneme?

Odmeriate si potrebné množstvo silónu – na celú výšku žalúzie + cca 30 cm naviac. Žalúziu zdemontujete, odstránite starý silón – odporúčame pozrieť sa, cez ktoré otvory silón prechádza. Následne silon prestrčíte cez lamely a jeho koniec zafixujete do zasklievacích líšt na spodnej časti okna. Opatrne vyberiete starý kolík. V prípade, ak tieto kolíky popraskajú, čo sa môže skutočne veľmi ľahko stať, dajú sa za pár desiatok centov kúpiť.

Cez kolík prestrčíte silón, urobíte malý uzlík strčíš do lišty a zafixujete kolíčkom. Ak by mal kolíček v diere vôľu, pomôžete mu kvapkou sekundového lepidla. Toto isté urobíte aj na druhej strane. Žalúziu namontujete späť. Odporúčame prichytiť žalúziu do tých istých otvorov a tými istými šróbmi, aby ste náhodou netrafili sklo, ktoré je zapustené pod lištu cca 1,5 cm. Sklo by samozrejme okamžite prasklo.

Nakoniec už iba našponujete silón, zaklopíte otváracou časťou, čím zafixujete silón v našponovanej polohe, skrátite na cca 10 cm pre prípad budúcej potreby našponovania. Na záver zasuniete pretŕčajúci silón do priestoru pod žalúziový nosník.

Čo sa ešte zvykne poškodiť na žalúzii?

Po rokoch sa bežne rozpadnú úchyty na retiazku žalúzie. Kúpiť sa dajú za pár centov a ich výmena je vecou pár okamihov. Taktiež sa vám môže rozpadnúť spojka na retiazku. Jej pevnosť je úmyselne oslabená z dôvodu bezpečnosti detí, ktoré by sa mohli zraniť, keby uviazli v tejto retiazke. Výmenu spojky zvládne určite každý.

Ak to má vaša žalúzia spočítané, objednajte si novú. Rozmer je takmer vždy napísaný na zadnej strane nosníku. Nová žalúzia je vždy kompletná – so silónmi, retiazkami, spojkami.

 

Poškodená žalúzia vie spôsobiť nepríjemnosti, obzvlášť v letných mesiacoch, kedy sa chceme chrániť pred slnkom a vysokými teplotami. Malé poškodenia žalúzie si však viete opraviť sami behom pár minút. 

Pozrite si naše video z relácie Postav dom zasaď strom, v ktorom sme predviedli názornú ukážku opravy žalúzie

27. augusta 2024